Friday, September 23, 2011

Základní šípkový sirup

půl kila šípků
jeden a půl litru vody
250 g cukru

Šípky nakrájejte co nejvíce najemno a dejte je do litru vařící vody. Přiveďte k varu. Poté sundejte hrnec z plotny a nechte čtvrt hodiny odstát. Důkladně zceďte. Šípky vraťte do hrnce spolu se zbývající vodou, znovu přiveďte k varu, nechte odstát deset minut a opět přefiltrujte. Štávu vlijte do čistého hrnce, lehce povařte, přidejte cukr a vařte dalších pět minut. Poté můžete sirup nalít do nádob ve kterých jej chcete skladovat. Sirup vydrží asi rok, po otevření jej musíte spotřebovat do dvou týdnů. Dá se použít k při přípravě podzimních nápojů, jako poleva na zmrzlinu, palačinky, případně při výrobě omáček k masu.


No comments:

Post a Comment