6 hrníčků vývaru
2 lžíce mouky
3 lžíce másla
3 velké pórky, pokrájené
4 hrníčky kapustiček, již oříznuté a pokrájené
1 celerová nať, pokrájená
2 střední brambory
půl lžičky mletého zázvoru
půl lžičky mletého celerového semínka
sůl
pepř
Nejprve omyjte brambory, nakrájejte na větší kusy a dejte uvařit, cca 10 minut. Nad vyšším plamenem rozpusťte máslo, přidejte celer a pórek a dvě minuty povařte. Přidejte kapustičky, vše důkladně promíchejte a vařte dalších deset minut. Chcete, aby zelenina hezky změkla, ale nezačala měknout, tudíž je nutné ji často míchat a kontrolovat. Poté přidejte zázvor, celerové semínko, sůl a pepř. Posypte moukou a pořádně promíchejte. Nyní postupujte podle toho jak máte velké hrnce, pokud máte velký polévkový, stačí jeden. Pokud víte, že zelenina a tolik vývaru se do jednoho nevejde, zeleninu rovnoměrně rozdělte do dvou hrnců. Buď přilijte vývar do hrnců zvlášť, nebo ohřívejte vývar ve velkém hrnci a přidejte všechnu zeleninu. Dále slijte brambory a trochu pomačkejte. Přidejte do polévky, kterou poté povařte dalších pět minut. Tři čtvrtiny polévky rozmixujte v mixéru a vraťte zpět do hrnce prohřát s nerozmixovaným zbytkem. Polévku můžete podávat buď samotnou, nebo ji ozsobit trochou křupavé slaniny nebo zakysané smetany.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment