Thursday, August 25, 2011

Rozmarýnový chléb s olivami

1 kostka droždí
500 g mouky, polohrubé a hladké v poměru 1:1
2 lžíce hrubé soli
6 lžic extra panenského olivového oleje
50 g černých oliv
1 snítka čerstvého rozmarýnu
350 ml vlažné vody
cukr

Droždí rozdrobte do misky, přidejte špetku cukru a důkladně promíchejte. Přilijte 100 ml vody, rozmíchejte a nechte deset minut odstát, dokud vám směs nezpění. Do mísy dejte mouku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, připravené droždí a zbytek vody a vypracujte těsto tak aby bylo vláčné. Těsto přendejte do vymaštěné mísy. Zakryjte fólií a utěrkou. Nechte 45 minut kynout. Dbejte na to, aby mísa byla dostatečně velká, těsto může až zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto uprostřed propíchněte prstem. Těsto rozválejte na válu posypaným moukou, přidejte olivy a obraný rozmarýn. Vytvarujte do olejem vymaštěného pekáčku s vyšším okrajem. Zakryjte utěrkou a nechte kynout další hodinu. Troubu předehřejte na 180. Chléb prstem na několika místech propíchněte, posypte hrubou solí a zlehka pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje. Pečte 25 minut až půl hodiny, dokud chléb nebude světle hnědý.

No comments:

Post a Comment