Friday, September 17, 2010

Borůvkovo-levandulová pomazánka

500 g borůvek
1 velké jablko, oloupané, s odstraněným jadřincem a nakrájené na kostičky
1 hrníček cukru
2 čajové lžičky sušených levandulových květů
3 polévkové lžičky citronové šťávy

Zkombinujte borůvky, jablko a cukr ve velké míse. Následně lehce rozšťouchejte některé borůvky, aby pustily šťávu a nechte odležet pár hodin při pokojové teplotě. Poté obsah mísy přendejte do hrnce se silným dnem a přiveďte k varu nad středním až vyšším plamenem. Následně plamen snižte a nechte ovoce vařit cca 25 minut, dokud nebude měkké. Po uplynutí této doby sejměte z plotny a rozmixujte na jemné pyré. Pyré dejte následně zpět do hrnce a přidejte citronovou šťávu a levanduli. Vařte na mírném plameni za stálého míchání cca půl hodiny, pyré vám musí zhoustnout. Poté výsledek ochutnejte, a v případě potřeby ještě přidejte cukr nebo citronovou šťávu. Zceďte a vyberte si metodu, ve které chcete pomazánku uchovat. Lze buď zakonzervovat v nádobách na zavařování, nebo zmrazit. Vydrží několik týdnů.

No comments:

Post a Comment