Friday, August 26, 2011

Pečený pastiňák

500 g pastiňáku
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
špetka pepře

Troubu předehřejte na 200. Pastiňáky očistěte a omyjte. Poté je přerízněte napůl, popřípadě nakrájejte na čtvrtky, pokud jsou pastiňáky moc velké. Pak je naskládejte v jedné vrstvě do menšího pekáčku nebo na menší plech. Zakápněte je olejem, osolte, opepřete, lehce promíchejte a dejte je péct do trouby. Během pečení pastiňáky jednou nebo dvakrát promíchejte. Pečte dokud nezezlátnou, cca 30 minut.

Teplý špenátový salát s fíkovou zálivkou

150 g čerstvého listového špenátu
1 šalotka
několik plátků slaniny, dle preferencí
pět sušených fíků
jablečný džus
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
100 g kozího sýra

Fíky nakrájejte na čtvrtky a namočte do jablečného džusu. Špenát propláchněte a nechte ho okapat. Na pánev dejte olej, plátky slaniny a šalotku nasekanou najemno. Lehce orestujte, vmíchejte fíky a můžete přilít i trochu jablečného džusu. Přilijte ocet a asi minutu za stálého míchání vařte. Špenát promíchejte s fíkovou zálivkou. Posypte kousky kozího sýra a servírujte.

Mangoldové palačinky

250 g mangoldových listů bez nati
250 ml mléka
3 vejce
200 g mouky
sůl

Dejte mangold do hrnce s trochou vody, duste dokud se znatelně nezmenší a poté je sundejte z plotny. Rozmixujte mangold spolu s vodou ve které jste jej povařili. Přidejte studené mléko, vejce a sůl dle chuti. Všechno smíchejte a roymixujte. Poté postupně přidávejte mouku a vytvořte těsto. Na pánvi rozpusťte lžíci másla a postupujte dále jako s jinými palačinkami.

Thursday, August 25, 2011

Nektarinkový salát s ředkvičkami

2 a čtvrt hrníčku nektarinek nakrájených na malé kostičky
1 a půk hrníčku ředkviček, rozříznutých napůl a nakrájených na tenké plátky
půl hrníčku okurky nakrájené na kostičky
čtvrt hrníčku pokrájené červené cibule
1 polévková lžíce limetkové šťávy
2 lžičky nakrájeného čerstvého koriandru
1 a půl lžičky cukru
čtvrt lžičky soli

Smíchejte všechny ingredience a nechte půl hodiny odstát před podáváním.

Kuřecí maso s omáčkou z granátového jablka a zázvoru

Půl kila kuřecích prsou
čtvrt hrníčku mouky
3 lžíce másla
2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžička šalotky pokrájené najemno
půl hrníčku šťávy z granátového jablka
půl hrníčku mléka a vysokoprocentní smetany v poměru 1:1
půl hrníčku semen z granátového jablka
sůl
pepř

V misce rozprostřete mouku a přidejte sůl a pepř. Kuřecí maso lehce posypte směsí a dejte stranou. Ve velké pánvi nad středním plamenem rozpusťte máslo. Přidejte zázvor a šalotku a povařte minutu až dvě dokud zázvor nezačne hezky vonět. Přidejte maso a vařte dokud nezačne zlátnout. Maso obracejte, po každé straně opečte cca 2 až 3 minuty. Poté přendejte maso na talíř. Do pánve kde jste dělali kuře přilijte šťávu z granátového jablka a promíchejte. Přidejte smetanu s mlékem a pokračujte v míchání dokud omáčka nebude hladká a nezačne houstnout. Pak přidejte semena z granátových jablek, promíchejte a vraťte kuře do pánve. Kuře několikrát obraťte a ještě tak minutu až dvě vařte s omáčkou, než jej dáte na talíř. Servírovat jej můžete s bramborovou kaší.

Špenátová polévka s bramborami

300 g čerstvého špenátu
400 g brambor
40 g másla
2 lžíce hladké mouky
600 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
špetka bílého pepře
1 stroužek česneku
sůl
půl lžičky muškátového oříšku

Špenát očistěte a omyjte. Spařte jej 2 minuty ve vroucí vodě a poté jej ihned přendejte do studené vody a nechte ochladit. Vodu vymačkejte a špenát pokrájejte na malé kousky. Brambory oškrábejte, nakrájejte a dejte vařit do osolené vody. Poté je sceďte a dejte stranou. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm česnek. Zalijte vývarem, přidejte mouku, rozšlehejte metlou a nechte vařit 15 minut. Poté přidejte špenát a smetanu a nechte vařit na mírném plameni dokud polévka nezíská krémovou konzistenci. Přidáme brambory a dochutíme solí, pepřem a muškátem.

Kaštanové kuličky s brandy

250 g nevyloupaných jedlých kaštanů
100 g piškotů
4 lžíce moučkového cukru
2 a půl lžíce holandského kakaa
5 lžic rozpuštěné 70% čokolády
1 lžíce + 1 lžička brandy
tmavá čokoládová poleva

Jedlé kaštany nařízněte a 15 minut povařte ve vodě. Oloupejte je a semelte. Piškoty rozdrťte na jemno. Smíchejte s cukrem, kakaem a čokoládou. Přilijte brandy a přidejte namleté kaštany. Zprcujte na pevnou hmotu. Zabalte do potravinářské fólie a nechte krátce ztuhnout v chladu. Poté z hmoty vytvarujte pomocí lžíce menší kuličky a nechte znovu ztuhnout. Kuličky poté namáčejte ze všech stran do rozehřáté čokoládové polevy. Uchovávejte v chladu dokud je nebudete chtít podávat.


Cibulové čatní

250 g cibule
100 ml bílého vinného octa
50 ml jablečného octa
150 g hnědého cukru
1 lžíce hořčičných semínek
špetka drceného nového koření
sůl

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Poté ji dejte do hrnce společne se všemi ostatními ingrediencemi. Vařte 15 minut. Hotové čatní uchovávejte v uzavřené sklenici v ledničce. Hodí se k drůbeži a sýrovým pokrmům, popřípadě k bramborům v různých úpravách

Rukolová omáčka

70 g rukoly
80 ml olivého oleje
50 g balkánského sýra
1 lžička medu
1 lžička smetany
sůl

Rukolu krátce spařte ve vroucí osolené vodě a poté ji vložte do mixéru. Mixujte společně s olivovým olejem a zbytkem ingrediencí. Hodí se k těstovinám a kuřecímu masu.

Skořicové lívance

250 ml mléka
15 g droždí
150 g hladké mouky
1 lžíce cukru
2 vejce
1 lžička nastrouhané citronové kůry
skořice a cukr na posyp
tuk na smažení
sůl

Vlažné mléko rozšlehejte metličkou s rozdrobeným droždím, moukou, cukrem, žloutky a solí. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Poté ušlehejte z bílků sníh a promíchejte s nakynutým těstem. Smažte v lívanečníku a ještě teplé lívance obalujte v cukru se skořicí.

Opečený pórek s mrkví a estragonem

400 g pórku
120 g mrkve
2 lžíce olivového oleje
1 velká snítka estragonu
sůl
pepř

Nakrájejte pórek na tenká kolečka a mrkev nastrouhejte nahrubo. V pánvi zahřejte olej a pórek na něm asi dvě minuty opékejte. Vmíchejte mrkev a nadrobno pokrájený estragon. Osolte, opepřete a opékejte další dvě minuty.


Rozmarýnový chléb s olivami

1 kostka droždí
500 g mouky, polohrubé a hladké v poměru 1:1
2 lžíce hrubé soli
6 lžic extra panenského olivového oleje
50 g černých oliv
1 snítka čerstvého rozmarýnu
350 ml vlažné vody
cukr

Droždí rozdrobte do misky, přidejte špetku cukru a důkladně promíchejte. Přilijte 100 ml vody, rozmíchejte a nechte deset minut odstát, dokud vám směs nezpění. Do mísy dejte mouku, sůl, 2 lžíce olivového oleje, připravené droždí a zbytek vody a vypracujte těsto tak aby bylo vláčné. Těsto přendejte do vymaštěné mísy. Zakryjte fólií a utěrkou. Nechte 45 minut kynout. Dbejte na to, aby mísa byla dostatečně velká, těsto může až zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto uprostřed propíchněte prstem. Těsto rozválejte na válu posypaným moukou, přidejte olivy a obraný rozmarýn. Vytvarujte do olejem vymaštěného pekáčku s vyšším okrajem. Zakryjte utěrkou a nechte kynout další hodinu. Troubu předehřejte na 180. Chléb prstem na několika místech propíchněte, posypte hrubou solí a zlehka pokapejte dvěma lžícemi olivového oleje. Pečte 25 minut až půl hodiny, dokud chléb nebude světle hnědý.

Kořeněné olivy

350 g černých oliv speckou
2 stroužky česnéku, nakrájené na tenké plátky
1 sušená chilli paprička,
3 snítky rozmarýnu
2 bobkové listy
300 ml olivového oleje

Olivy, papričku, česnek a rozmarýn naskládejte do uzavíratelné sterilizované sklenice. Česnek můžete ješte předtím prolít horkou vodou, záleží na chuti, česnek ztratí tímto způsobem na ostrosti a pachu. Olej opatrně zahřejte asi na 80 stupňů a poté vlijte do sklenice. Uzavřete víčkem a nechte odležet v chladu alespoň pár hodin až týden.

Grilované hrušky s tymiánem

4 zralé hrušky
svazek čerstvého tymiánu
1 lžíce javorového sirup
semínka ze dvou vanilkových lusků
mletý zázvor
mletá skořice

Hrušky omyjte a podélně rozřízněte napůl. Rozložte je na pekáček nebo do zapékací mísy slupkou navrch. Polijte troškou javorového sirupu, posipte semínky vanilky a zázvorem se skořicí dle chuti. Do pekáčku přidejte prázdný vanilkový lusk a zalijte trochou vlažné vody. Předehřejte troubu na 150 a pečte hrušky 45 minut. Během pečení ovoce obracejte. Pokud je třeba, přilijte vodu. Posledních pět minut pečte hrušky opět slupkou navrch. Hrušky podávejte horké, přelite šťávou ve které se pekly a ozdobte je snítkami tymiánu.

Tvarohové knedlíčky

80 g tvarohu
15 g másla
1 žloutek
sůl
nastrouhaný muškátový oříšek
půl lžičky bazalky nebo estragonu
25 g strouhanky

Rozpuštěné máslo utřete se žloutkem, přidejte tvaroh, osolte a okořeňte. Přimíchejte strouhanku a nechte 20 minut odležet. Pomocí lžičky vytvarujte stejnoměrné nočky které následně vařte 4-5 minut v hrnci s vroucí vodou. Knedlíčky můžete použít jako přílohu, polité domácí bylinkovou omáčkou, nebo je můžete použít na ozvláštnění rajské či jiné polévky.

Med z pampelišek

400 květů pampelišek
1 l vody
1,5 kg cukru
2 citrony
2 pomeranče

Květy, vodu a citrusy povařte deset minut. Poté nechte 24 hodin odstát. Zceďte a přidejte cukr. Poté vše vařte do zhoustnutí.

Tuesday, August 23, 2011

Špaldové palačinky

150 g jemné celozrnné špaldové mouky
50 ml smetany
200 ml podmáslí
100 ml vody
2 žloutky
špetka soli

Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smíchejte na řidší těsto a nechte půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promíchejte. V nepřilnavé pánvi rozpusťte lžičku másla a nalijte do ní čtvrtinu těsta. Na středním plameni opékejte 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obraťte a ještě chvíli smažte po druhé straně. Stejně zpracujte i zbytek těsta. Palačinky obracejte opatrně, trhají se snadněji než obyčejné palačinky. Naplňte oblíbenou náplní, nebo zkuste třeba rebarborovou omáčku, nebo levandulový med.


Thursday, August 4, 2011

Ovocný salát s mátovým cukrem

1/4 hrníčku čerstvé máty
3 polévkové lžíce cukru
půl kila ostružin
3 nektarinky zbavené pecek a nakrájené na tenké plátky
1 a půl hrníčku zeleného hroznového vína bez pecek

V mixéru důkladně rozmixujte mátu s cukrem. Do misky dejte všechno ovoce, posypte mátovým cukrem a promíchejte. Nechte pár minut odstát a podávejte