Wednesday, November 17, 2010

Cuketová polévka s mátou

1 kg cuket, nakrájených na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 cibuli, nakrájenou na kostičky
sáček mátového čaje
1,3 l zeleninového vývaru
3 až 4 lístky čerstvé máty
4 lžíce sladké smetany
sůl
pepř

Ve velkém hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, zakryjte pokličkou a na mírném ohni ji asi 2 minuty duste, až změkne. Přidejte cukety a sušenou mátu vysypanou ze sáčku, dobře promíchejte, znovu zakryjte a na mírném ohni duste asi 6 minut, až jsou cukety měkké. Přilijte vývar, přiveďte k varu, pak oheň zmírněte a vývar pomalu vařte. Přisypejte lístky čerstvé máty, pak pod pokličkou vařte na mírném ohni zhruba 5 minut. Stáhněte z ohně a po vychladnutí rozmixujte. Voňavou polévku můžete podávat při pokojové teplotě či úplně vychlazenou (čtyři hodiny nebo i přes noc). Před podáváním ještě ochuťte pepřem a solí. Podávejte ozdobenou lžící smetany, s čerstvým celozrnným pečivem.

No comments:

Post a Comment