Wednesday, November 17, 2010

Ostružinovo-šalvějová omáčka

olivový olej
2 polévkové lžíce nadrobno nasekané šalotky
3 hrníčky čerstvých ostružin
půl čajové lžičky čerstvého nakrájeného šalvěje
400 ml kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce balzamikového octa
1 a půl lžičky cukru
1 polévková lžíce másla
čtvrt lžičky soli

Do středního hrnce nad středním plamenem dejte trochu olivového oleje a přidejte šalotku. Povařte tři minuty za občasného míchání, nebo dokud šalotka nezměkne. Přidejte ostružiny, šalvěj, vývar a přiveďte k varu. Snižte plamen a vařte dvacet minut, nebo dokud se ostružiny nebudou rozpadat. Přefiltrujte a odstraňte pevné ingredience. Tekutou omáčku vraťte do hrnce a přidejte ocet a cukr, to vše přiveďte k varu. Vařte asi í minut, dokud se vám omáčka nezredukuje na asi tři čtvrtě hrníčku. Odstavte a přidejte máslo a čtvrt lžičky soli. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka je univerzální, dá se používat k masu i na těstoviny, posypaná čerstvým šalvějem.

No comments:

Post a Comment