Sunday, June 17, 2012

Lilkové rizoto se šunkou a šafránem

1 hrníček rýže arborio
3 hrníčky kuřecího nebo zeleninového vývaru
2/3 hrníčku suchého bílého vína
3/4 hrníčku nastrouhaného parmezánu
2 a půl hrníčku lilku pokrájeného na kostky
85 g šunky nakrájené na kostičky
3 menší šalotky, nasekané na drobno
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
špetka šafránu
sůl
pepř
parmezán navíc na ozdobu

Velký hrnec dejte na střední plamen a v oleji a másle povařte šalotku a lilek cca 5 minut. Přidejte šunku, promíchejte a povařte dalších 5 minut. Přimíchejte rýži a šafrán, povařte dalších pár minut, dokud nebude rýže hezky obalená. Velmi pomalu a opatrně přilévejte víno a míchejte dokud se vám neodpaří.  Poté je potřeba přilít vývar. Přidávejte jej po půl hrníččích, míchejte dokud rýže vývar nevstřebá, poté přidejte další trochu vývaru, dokud jej nespotřebujete všechen. Sundejte rizoto z plotny, vmíchejte sýr, osolte, opepřete a podávejte teplé, ozdobené trochou parmezánu na vrchu.

No comments:

Post a Comment