Tuesday, October 26, 2010

Dýňové čatní

900 g dýně, oloupané a pokrájené
450 g rajčat, oloupaných a pokrájených
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené
570 ml bílého octa
1 a půl lžičky nového koření
1 a pů lžíčky celého bílého pepře
450 g cibule, oloupané a nakrájené
675 g hnědého cukru
1 a půl lžíce soli
1 a půl lžičky mletého zázvoru
1 a půl lžičky mletého černého pepře

Do hrnce dejte dýni a ponořte ji do octa. Přidejte cibuli, česnek a rajčata. Oba druhy pepře a nové koření rozdrťte a přidejte do hrnce. Pořádně promíchejte a na hodinku odejděte. Poté přidejte zázvor, sůl a cukr, a pomalu přiveďte k varu. Zvolna vařte za občasného promíchávání asi 45 minut (případně déle dle potřeby) a dejte si pozor, aby se konzistence příliš nepodobala džemu. Nechte čatní vychladnout a přelijte do sterilovaných nádob. Dobře uzavřete a uskladněte. Vydrží i jeden rok.

No comments:

Post a Comment