Monday, October 25, 2010

Kompot z rebarbory a jahod

4 hrníčky rebarbory nakrájené na 1,5 centimetru široké kousky
půl hrníčku granulovaného cukru
6 polévkových lžic pomerančové šťávy
3 polévkové lžíce medu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/4 lžičky hrubé soli
1 malá celá vanilka
3 hrníčky jahod zbavených stopky a bílého prostředku

Zkombinujte rebarboru, cukr, pomerančovou šťávu, med, kardamom a sůl v hrnci. Rozřízněte vanilkový lusk a semínka přidejte do hrnce spolu s prázdným luskem. Povařte na nízkém plameni za častého míchání tak dlouho, dokud rebarbora nepustí šťávu, ale stále bude držet tvar. Přidejte jahody a vařte cca 3 minutky, dokud vám jahody nezměknou a rebarbora se nezačne rozpadat. Přendejte do misky. Větší misku naplňte ledem a studenou vodou. Menší misku vložte na větší, za občasného promíchání nechte kompot 10 až 15 minut zchladit. Odeberte vanilkový lusk. Ochutnejte, a v případě potřeby přidejte více cukru, nebo pomerančové šťávy. Servírovat můžete například se zmrzlinou

No comments:

Post a Comment