Thursday, July 26, 2012

Jahodový džem s bazalkou

450 g jahod, omytých, zbavených prostředků a pokrájených
1 hrníček cukru
3 velké listy bazalky, pokrájené
čtvrt lžičky vanilky
šťáva a kůra z půlky velkého citronu

Na střední plamen dejte hrnec s tlustým dnem se všemi ingrediencemi. Za častého míchání počkejte dokud se cukr nerozpustí. Ručním mixérem vše zpracujte tak, aby džem nebyl úplně hladký a zbyly v něm kousky ovoce. Zvyšte plamen a přiveďte vše k varu za nepřetržitého míchání. Pokračujte, dokud nedosáhnete džemové konzistence. Proveďte test lžičkou, pokud směs lžičku hezky obalí a dobře drží, máte vyhráno. Přendejte do zavařovacích sklenic. Pokud máte v plánu džem spotřebovat do týdne, stačí jen skladovat v lednici. Zavařte, pokud chcete aby vám vydržel déle. Množství cukru záleží na chuti a také na tom jak sladké je vaše ovoce, v případě nutnosti upravte množství.

No comments:

Post a Comment