Friday, July 13, 2012

Květáková polévka s pastiňákem

2 hrníčky nahrubo pokrájených květákových růžiček (asi půlka menšího květáku)
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nesoleného másla
1 středně velký pórek, pokrájeného na půlkolečka
2 střední pastiňáky, oloupané a pokrájené nahrubo
3 hrníčky kuřecího vývaru
1 lžička mořské soli
čerstvě namletý černý pepř

Nad středním plamenem rozehřejte máslo a olej. Přidejte pórek, osolte, opepřete a povařte za občasného míchání cca 3 minuty tak, aby pórek změknul, ale nebyl úplně uvařený. Přidejte pastiňák a důkladně promíchejte. Povařte 4 minuty tak, aby pastiňák trochu změknul, ale ne zcela. Přidejte květák a povařte další minutu, přidejte špetku soli a přilijte vývar. Snižte plamen a polévku vařte 8 až 9 minut, dokud zelenina nebude krásně měkká. Sejměte hrnec z plotny a nechte polévku deset minut odstát. Přelijte do mixéru a úplně rozmixujte. Vraťte do hrnce a prohřejte. Pokud to uznáte za vhodné, ještě polévku dochuťte. Polévku můžete ozdobit kousky slaniny nebo chipsy z červené řepy. Pokud chcete polévku o trochu zdravější, vyměňte máslo za olivový olej, můžete také nahradit vývar vodou, ale polévka je pak málo výrazná a je třeba přidat bylinky a důkladně ochutit.

No comments:

Post a Comment