Friday, July 13, 2012

Kořeněný medový likér

750 ml vodky
350 g medu
půlka vanilkového lusku, posekaného najemno
1 celá skořice
10 kuliček černého pepře
3 proužky citronové kůry
špetka šafránu
1/4 lžičky čerstvě nastrohaného muškátu

Do hrnce dejte med, 125 ml vody, vanilku, skořici, pepř, muškát, šafrán a přiveďte těsně pod bor varu. Snižte plamen a povařte 5 minut. Sundejte z plotny, přidejte citronovou kůru a nechte 20 minut odstát. Poté vraťte na plotnu, nechte prohřívat dokud se vše nezačně mírně vřít. Opět sundejte z plotny a nechte vychladnout. Poté přefiltrujte, odstraňte koření a přidejte vodku. Přelijte do čisté nádoby a nechte alespoň týden odstát. Pít se dá likér jak studený, tak lehce prohřátý, dá se míchat i s jinými typy alkoholu, například šampaňským.

No comments:

Post a Comment