Sunday, January 9, 2011

Dýňová polévka s jablky

1,8 kg dýně, nebo máslové dýně
4 velká jablka, zbavená jádra a nakrájená na osminky
čtvrt hrníčku olivového oleje
1 a čtvrt lžičky soli
čtvrt lžičky pepře
1 lžíce posekané šalvěje
6 hrníčku vývaru
1/3 hrníčku lískových ořechů, posekaných a opečených
2 polévkové lžíce olivového oleje

Předehřejte troubu na 230. V misce smíchejte dýni, jablka, olivový olej, pepř a lžičku soli. Rovnoměrně rozmístěte po plechu s vysokým okrajem. Opékejte půl hodiny s tím, že za tuto dobu je potřeba obsah plechu otočit, aby se vám vše opeklo rovnoměrně. Přimíchejte šalvěj a pokračujte v pečení dalších cca 15 až 20 minut, nebo do té doby, kdy vše nezačne hnědnout a nebude hodně měkké. Po částech přendavejte do mixéru vždy několik jablek a kusů dýně s dvěma hrníčky vývaru. Rozmixovanou várku přelijte do hrnce a opakujte ještě dvakrát, dokud nerozmixujete všechno. Na vyšším středním plameni polévku prohřejte a ještě dochuťte pokud je třeba. Za stálého míchání povařte asi 6 minut. Polévku servírujte pokapanou troškou oleje a ozdobenou oříšky

No comments:

Post a Comment