Friday, January 7, 2011

Třešnovo-citronový koláč

půl kg vypeckovaných třešní
šťáva z půlky citronu
1 hrníček hladké mouky
2 zarovnané lžičky kypřicího prášku
sůl
230 g moučkového cukru a další 2 lžíce
na poprášení
3 vejce
jemně nastrouhaná kůra z jednoho
citronu
120 g másla, rozpuštěného a vychladlého
trocha másla na vymaštění formy


Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. V míse smíchejte třešně a citronovou šťávu. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a její okraje potřete máslem. Zkombinujte mouku s kypřicím práškem a přidejte špetku soli. Vejce s cukrem utřete do pěny, podaří se to za čtyři až pět minut. Do vajec střídavě a ve dvou dávkách zamíchejte mouku, citronovou kůru a máslo. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Třešně i se šťávou rozprostřete na těsto a posypte je zbylým moučkovým cukrem. Koláč pečte, dokud nebude na omak pevný; měla by stačit hodina. Bude-li to třeba, překryjte ho v polovině pečení alobalem, aby moc nezhnědl. Nechte koláč deset minut chladnout; poté ho vyjměte z formy a podávejte teplý či studený, doplněný trochou zakysané smetany. Nelekejte se, pokud se během chladnutí uprostřed trochu propadne – právě tohle bude ta nejlepší, krásně šťavnatá část. Jestli vám přece jen zbylo pár kousků, přetáhněte je fólií a uložte do lednice. Bez úhony tam vydrží až dva dny. Spolu s třešněmi a cukrem můžete na těsto nasypat i mleté mandle, oříšky či vlašské ořechy. Koláč bude ještě křupavější a chuťově výraznější. Do těsta můžete přidat ještě hrst nastrouhané čokolády. Zvlášť zajímavé kombinace dosáhnete, když použijete bílou nebo ochucenou čokoládu.

No comments:

Post a Comment