Sunday, January 9, 2011

Kdoulový likér

Dnes mám pro vás krásnou raritu. Nejde ani tak o to, že s kdoulemi dnes vaří málokdo, ale o to, kde se tento recept vzal a jak je starý. Kamarádka mi poskytla krásný recept z osmnáctého století, patrně francouzského původu. Byla by škoda si ho nechat pro sebe, tak tady ho máte:

Odstraňte stopky a jadřince u velmi zralých kdoulí. Takto opracované ovoce roztlučte na malé kousky a macerujte tři dny ve vhodné nádobě. Po uplynutí této doby vymačkejte z kdoulí šťávu, změřte, a dolijte stejným množstvím brandy. Na každé čtyři hrníčky směsi přidejte 170 g cukru. Přidejte hřebíček a skořici dle vašich preferencí. Likér poté nechte louhovat dva měsíce. Poté jej přefiltrujte a slijte do lahví. Čím je likér starší, tím je samozřejmě lepší.

1 comment:

  1. Dobrý recept, již dvakrát po sobě vyzkoušený. Osvědčilo se, místo roztlučení ovoce, kdoule nastrouhat na hrubém struhadle. Bez dobrého lisu je potřeba vymačkat šťávu v ruce. Likér je opravdu lahodný a má krásnou zlatou barvu.

    ReplyDelete