Sunday, January 9, 2011

Mrkvová omáčka s červeným vínem

1 velká mrkev, oloupaná a nakrájena na malé kousky
2 hrníčky suchého červeného vína
1 střední šalotka, nasekaná na malé kostičky
6 lžic chlazeného másla
sůl
pepř

Ve středním hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vhoďte do ní mrkev, přiklopte a povařte nad středním plamenem čtvrt hodiny, nebo dokud mrkev nezměkne. Slijte a z mrkve pomocí mixéru vytvořte pyré. V tom samém hrnci, ve kterém jste vařili mrkev přiveďte k varu víno. Zapalte jej a nechte alkohol shořet. Přidejte šalotku a vařte nad vysokým plamenem cca 8 minut, dokud se víno nezredukuje o třetinu. Sundejte z plotny a přimíchávejte po lžících máslo, dokud omáčka nebude hladká. Vraťte hrnec na plotnu a nad nízkým plamenem povařte, aby se vám máslo rozpustilo. Nenechte omáčku dojít k varu. Osolte, opepřete a můžete podávat. Omáčka se hodí k steakům nebo k pečenému kuřeti.

No comments:

Post a Comment