Monday, January 10, 2011

Lilková polévka s česnekem

1 lilek, podélně rozříznutý napůl
10 stroužků česneku, neoloupaných
olivový olej
1 lžička koriandrových semen
půl lžičky celého kmínu
1 hrníček nasekané cibule
čtvrt lžičky pepře
jeden a půl lžíce polohrubé mouky
čtvrt hrníčku vody
necelé dva hrníčky vývaru, zeleninového nebo kuřecího
1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce nízkotučného jogurtu
2 lžičky lístků koriandru

Předehřejte troubu na 230. Na pečící plech dejte olej, lilky řezem dolů a česnek. Pečte půl hodiny nebo dokud nebude lilek měkký. Nechte vychladnout. Lilek následně vydlabejte a slupky vyhoďte. Česnek rozmačkejte, slupky taktéž vyhoďte. Kmín a koriandrová semínka dejte do mlýnku a umelte. Na středním plameni v hrnci rozehřejte olej. Přidejte směs kmínu s koriandrem, pepř, cibuli a za častého míchaní restujte pět minut, nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte mouku a za stálého míchání restujte další dvě minuty. Přidejte vodu a vývar. Ujistěte se, že se vám cibule nepřichytává. Nechte pět minut vychladit. V mixéru smíchejte do hladka lilek, česnek a obsah hrnce. Přendejte do pánve a za stálého míchaní vařte nad středním plamenem cca 3 minuty. Přidejte balzamikový ocet. Polévku nandejte do misek a ozdobte jogurtem a korandorvými listy.

No comments:

Post a Comment