Tuesday, May 25, 2010

Borůvkovo-balzamikový ocet

4 hrníčky borůvek
950 ml balzamikového octa
čtvrt hrníčku cukru
limetková kůra nakrájená na proužky (z jedné limetky)
1 celá skořice

Ve velkém hrnci rozmačkejte borůvky (třeba mačkadlem na brambory), přidejte ostatní ingredience a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikrijte pokličkou a nechte dvacet minut vařit. Po uplynutí této doby nechte trochu schladit, a vložte obsah do velké mísy. Tu přikryjte a vložte do lednice na dva dny, aby se jednotlivé chuti mohly dobře smíchat. Poté budete potřebovat sítko. Po hromádkách přidávejte na sítko a vymačkejte co nejvíce šťávy co to jde a vyhoďte zbytky. Přelijte ocet do čistých sklenic, uzavřete a uskladněte v lednici. Ocet vydrží dlouho. Používá se k výrobě zálivek a k hovězímu masu.

No comments:

Post a Comment