Tuesday, May 25, 2010

Dýňová polévka s levandulí

Dýňová polévka s levandulí

500 g dýňové dužiny,
1 cibule,
2 lžíce oleje
1/2 lžičky čerstvě posekaného rozmarýnu
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř
1 lžíce cukru
8 snítek kvetoucí levandule

Dýňovou dužinu nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a posekáme. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, dýni a rozmarýn. Přilijeme vývar a přikryté vaříme asi 20 min. doměkka. Dýni, cibuli a rozmarýn ve vývaru rozmixujeme. Pak přilijeme smetanu. Polévku necháme přejít varem. Osolíme, opepříme, vmícháme citronovou šťávu a špetku cukru. Zbývající cukr necháme zkaramelizovat. Levanduli rozložíme na papír na pečení a pokapeme polovinou karamelu. Poté snítky obrá­tíme a pokapeme zbylým karamelem. Polévku nalijeme do hlubo­kých talířů nebo vydlabaných dýní. Ozdobíme levandulí, příp. roz­marýnem.

No comments:

Post a Comment