Tuesday, May 25, 2010

Tradiční mátová omáčka

Tradiční mátová omáčka

element vypůjčený z anglické kuchyně, tradičně patří k jehněčímu, ale dá se využít na těstoviny. Co se týče máty, která do receptu patří, dá se použít klasická máta, ale i máta egyptská, která je výraznější, ale nikoliv tradiční. K výrobě této zálivky se můžou použít všemožné druhy octa, každý sithi má jiné preference, ovšem recept v této podobě je základem sithijské kuchařky. Ne každému ale vyhovuje sladový ocet, proto se experimentům meze nekladou.

půl hrníčku čerstvé nasekané máty. sušená není ideální.
jeden hrníček sladového octa
dvé polévkové lžičky cukru krystalu
nádoby na skladování (dá se použít leccos od zavařovaček po pěkné vysoké lahve, až po malé skleničky od dětské výživy)

Používají se mladé čerstvé lístky, které můžete nakrájet a hned využít do receptu, nebo můžete mátové lístky zakápnout troškou octa a nechat rozmixovat v mixéru. Obě možnosti mají něco do sebe, klasicky krájené lístky budou víc vidět, ale jsou drsnější při konzumaci, nasekané jsou logicky jemné a dobře drží chuť, ale budete muset přidat další lístky později pro dekoraci.

V malém hrnce jemně povařte ocet, přidejte cukr a nasekané lístky máty. Nechte zvolna vařit 20 minut. Dále je možné přidat ještě trochu vody, nebo cukru, záleží na chuti a očekávaném výsledku. Přidejte trochu vody, aby nebyl výsledek tak silný, nebo trochu cukru, aby byl výsledek sladší. Nemusíte ovšem přidávat nic.

Výsledek slijte do horkých sterilovaných nádob, které musí mít uzavírání= našroubovatelné víčko, nebo korek. Pokud víte, že budete chtít ocet uchovávat po delší dobu, zakápněte korek parafínem, nebo na vršek lahve dejte voskový papír, než na něj našroubujete víčko. Pro dekorativní účely můžete do lahve přidat i čerstvé snítky máty.Kousky máty mají tendenci se v lahvi usazovat na dně, je tedy nutné po dobu skladování občas lahev protřepat. Skladuje se dva až tři měsíce v chladných prostorách, nebo šest až osm měsíců v lednici.

No comments:

Post a Comment