Tuesday, May 25, 2010

Těstoviny s dýní a bylinkami

Těstoviny s dýní a bylinkami

čtvrt kila těstovin (tradiční jsou ručně dělané nudle, ale dají se nahradit čímkoliv)
1 čajová lžička extra panenského olivového oleje
1 střední cibule, nasekaná na hrubo
čtvrt hrníčku hnědého cukru
1 dýně hokaido, nebo jiná menší dýně
2 šálky zeleninového vývaru (samozřejmě mnohem lepší je domácí, než z bujónu)
1 čajová lžička skořice
2 čajové lžičky citronové šťávy
2 čajové lžičky pokud možno čerstvého tymiánu. Dá se nahradit šalvějí, ale v takovém připadě jsou dvě lžičky moc!
sůl
černý pepř (pokud možno čerstvě nadrcený)
strouhaný sýr (třeba parmezán)

Dýni oloupejte, vyndejte semínka a nakrájejte na kousky. Uvařte těstoviny v osolené vodě, dokud nebudou al dente. Zatímco se vám vaří nudle, ohřejte olej v pánvi, přidejte cibuli a povařte ji asi dvě nebo tři minuty (nebo dokud nezměkne). Přimíchejte cukr a vařte tak dlouho, dokud se vám cukr nerozpustí. Přidejte vývar a dýni, poté stáhněte plamen, aby se vám omačka vařila jen zvolna. Až vám omáčka zhoustne a dýně změkne, přidejte citronovou šťávu, skořici, tymián a sůl s pepřem dle chuti. Chvilku povařte a pak již můžete servírovat s těstovinami, nezapomeňte přidat sýr.

Tip:pokud se vám omačka vyvedla moc hustá, můžete ji rozmělnit trochou vody, ve které jste vařili těstoviny.

No comments:

Post a Comment