Tuesday, May 25, 2010
Jahodové knedlíčky
Na těsto:
4 větší brambory
půl čajové lžičky soli
1 polévková lžíce změklého másla
2 rozmixovaná vejce
130 gramů polohrubé mouky
Na výplň:
cca 20 jahod, půlených
cukr
Na obalení:
115 g rozpuštěného másla
100 g cukru
120 g rozdrcených cornflakes nebo jiné strouhanky
Očistěte brambory, vložte je do hrnce a přilijte tolik vody, kolik je třeba k ponoření brambor. Přiveďte k varu a vařte asi 35 minut, nebo dokud nebudou brambory měkké. Slijte a nechte brambory trochu vychladnout. Poté brambory oloupejte a rozšťouchejte a nechte vychladnout zcela. Ve velké misce důkladně smíchejte brambory, máslo, vejce, sůl a mouku. Pokud je vaše těsto moc mokré a lepivé, přidejte opatrně víc mouky. Poté dejte těsto na vál potřený moukou a je třeba je hníst. Následně těsto uválejte válečkem na půl centimetru tlustý plát. Ten potom nakrájejte na stejnoměrné šesticentimetrové čtverečky. Každý čtvereček posypte půl lžičkou cukru, v případě, že používáte jahody z konzervy cukr vynechte.Do prostřed každého čtverečku vložte půlku jahody. Přehnutím všech rohů přes jahodu vytvoříte knedlíček, ujistěte se, že rohy jsou dobře spojené a knedlíček správně uzavřený. V pánvi na středním plameni rozpusťte zbývajících 115 gramů másla, přidejte strouhanku a cukr. Vařte a míchejte do zhnědnutí. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Knedlíky vařte v sadách po šesti, dokud nevyplavou, poté ještě dalších pět minut. Uvařené knedlíky vkládejte do připravené misky. Knedlíčky poté obalte strouhankou.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment