Tuesday, May 25, 2010

Klementinky v zázvorovém sirupu

Než se pustím do receptu, musím poznamenat, že tohle je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, skvěle se hodí ke kořeněným vínům, a působí velmi povzbuzujícím dojmem.

1 a půl hrníčku vody
1 hrníček cukru
čtvrt hrníčku oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru
4 zelené kardamomové tobolky
3 badyány
6 klementinek (kdyby čirou náhodou někdo nevěděl, je to druh mandarinky)
půl hrníčku semen granátového jablka

v malém kastrolu s pokličkou přivedeme k varu vodu, cukr, kardamom a badyán nad středním až vysokým plamenem. Mícháme do té doby dokud se nerozpustí cukr. Poté sejmeme pokličku a ještě necháme směs chvilku povařit a občas ji zamícháme (cca 10 minut).Po uplynutí této doby sejmeme kastrol ze sporáku, přiklopíme pokličkou a necháme jej čtvrt hodinky odstát. Poté je třeba výsledek procedit, aby nám zbyl jen sirup bez kousků koření. Uložíme do lednice, v zakryté misce a necháme sirup aby se alespoň dvě hodiny chladil. Oloupejte klementinky, a to jak oranžovou slupku, tak blanku a nakrájejte je na kolečka a vložte do servírovací mísy. Zalijte sirupem a nechte klementinky alespoň hodinku zakryté v lednici. Těsně před podáváním přidejte semínka granátového jablka.

Tip:určitě zjistíte, že vám nějaký sirup zbyl. Není třeba jej vyhazovat, ale můžete do sirupu zkusit naložit i jiné citrusové plody.

No comments:

Post a Comment