Tuesday, May 25, 2010

Domácí šťáva z černého rybízu

Domácí šťáva z černého rybízu

450 g černého rybízu
250 g cukru
260 ml vody
1 citron

Rybíz omyjte a odstraňte stopky. Do středně velkého hrnce dejte cukr, rybíz a vodu. Nejprve vařte na mírném plameni dokud se cukr nerozpustí. Poté plamen o malinko zvyšte a zlehka rybíz povařte po dobu pěti minut, poté přidejte citronovou kůru a citronovou šťávu. Vařte dalších pět minut. Poté nechte sirup deset minut zchladit. Zceďte a přelijte šťávu do sterilované nádoby a vložte do lednice. V lednici šťáva vydrží až dva týdny. Podává se smíchaná s vodou a s ledem. Alternativní užití: nalijte štávu do formy na led. Takto uchovaná vydrží až tři měsíce. Až ji budete chtít použít, vhoďte zmražené kostky šťávy do sklenice s vodou.

No comments:

Post a Comment