Tuesday, May 25, 2010
Polévka z máslové dýně se šalvějem
1/4 hrníčku olivového oleje
1,3 kg máslové dýně
6 česnekových stroužků, neloupaných
2 velké cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
1/4 hrníčku vody
3 hrníčky zeleninového vývaru
půl lžičky sušeného tymiánu
čtvrt lžičky drceného muškátového oříšku
1 lžička soli
pepř
2 polévkové lžíce másla
20 čerstvých šalvějových listů, rozkrojených diagonálně
Předehřejte si troubu na 200. Potřete dno pekáče olivovým olejem a zatím ho dejte nastranu. Dýni rozřízněte podélně, lžící vydlabte semena a na pár místech propíchněte nožem dýňovou slupku. Potřete dýni olivovým olejem (stačí jedna lžíce, potíráte stranu s dužinou). Do děr po semínkách vložte česnek a vložte do pékače, strana s dužinou a česnekem je dole. Přidejte cibuli a potřete zbývajícím olejem. Na dno pekáče přilijte vodu. Pekáč přikryjte alobalem a pečte padesát minut. Poté sejměte alobal a pečte ještě pět až deset minut, dokud cibule s dýní nezměknou. Až bude dýně dostatečně zchlazená na to, abyste s ní mohli dál zacházet, vydlabte ji. Vymačkejte česnek ze slupek, slupky vyhoďte. V několika várkách smíchejte v mixéru opečenou zeleninu, vývar, tymián, muškátový ořech, sůl a pepř, dokud směs nebude jemně rozšlehaná. Přelijte polévku do hrnce a lehce ohřejte. V malé pánvičce rozpusťte máslo, přidejte šalvějové listy a zpěňte dokud nebudou lístky tmavé a zkroucené. Polévku nalijte do misek a ozdobte lístky šalvěje.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment