Tuesday, May 25, 2010

Salát s opékanou dýní

3 hrníčky dýně, oloupané a nakrájené na kostky
extra panenský olivový olej
mořská sůl (varianta s jemnými zrnky)
12 šalotek nebo malinkých červených cibulek, alternativně tři střední červené cibule nakrájené na čtrvtky
2 šálky již uvařené divoké rýže

na dressing:

1/3 hrníčku slunečnicových semínek
1/3 hrníčku olivového oleje
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1/4 čajové lžičky soli
1 polévková lžíce medu
2 polévkové lžíce teplé vody
1/2 hrníčku nakrájených listů koriandru

Předehřejte si troubu na 200. Nejprve v misce ponořte do oleje všechnu dýni a přidejte sůl. Obsah misky poté dejte na plech a vsuňte jej do trouby. Poté v misce ponořte do oleje cibuli a osolte, následovně vylijte obsah misky na druhý plech a vložte do trouby a začněte péct. Opékejte tak dlouho dokud dýně nezhnědne (cca 40 minut). Během pečení budete muset jednou, dvakrát otočit jak dýni, tak cibulku, aby se vám opékaly rovnoměrně. Zatímco se vám opéká dýně a cibulka, připravte si dressing. Ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu rozmixujte slunečnicová semínka, olivový olej, sůl, med a citronovou šťávu. Můžete přidat trochu teplé vody, aby byl dressing řidší. Poté co je dressing ušlehaný přimíchejte koriandrové listy, trošku listů si ale schovejte na ozdobu. Upravte dressing dle chuti, například někdo rád přidá ještě trochu soli. Ve velké misce přidejte k uvařené rýži dressing a cibulku a trochu promíchejte. Nandejte na talíře, přidejte dýni a ozdobte každou porci zbylým koriandrem.

Tip:pro 4 osoby. Zbytky jsou dobře využitelné do omelet, nebo co dům dal receptů.

No comments:

Post a Comment