Tuesday, May 25, 2010
Malinový ocet
900 gramů malin570 ml bílého vinného octa
cukr krystal (100 a 350 gramy cukru, záleží na chuti)
zavařovací sklenici s dostatečně širokým hrdlem a velkým obsahem
další sklenice na uchování octa.
Nejprve vložte maliny do zavařovací sklenice a lehce pomačkejte. Dolijte octem, pořádně uzavřete a nechte týden odstát, s tím že během tohoto týdne sklenici občas protřepte. Po uplynutí sedmi dní musíte obsah sklenice zcedit, snažte se maliny vymačkat co nejvíc. Poté je dobré si výsledek přeměřit, abyste mohli lépe odhadnout kolik potřebujete cukru.Po změření nalejete ocet do hrnce a přidáte cukr.Necháte ocet na mírnějším plameni ohřívat a jemně jej mícháte, dokud se vám cukr krystal nerozpustí. Až poté přivedete ocet k varu. Po deseti minutách vaření nalijte ocet do horkých sterilovaných zavařovaček nebo lahví, ve kterých chcete ocet uchovat, a tyto nádoby řádně uzavřete a nechte výsledek odstát minimálně jeden den, než jej můžeme použít. Užijete jej při výrobě ovocných omáček k masu, především k omáčce patřící ke kachně, popřípadě se hodí ke kachně i samotný (spíš ale varianta s červeným vinným octem) Dále se jím dají zalít saláty. Co se ryb týče, hodí se k lososu, nebo úhoři.
Poznámka: cukr se dá z receptu vynechat, ale výsledek logicky chutná úplně jinak. I kdybyste nechtěli přidávat cukr, musíte stejně ocet povařit. Dále existuje i varianta s červeným vinným octem, prakticky identická, takže můžete experimentovat, jen pozor na to kolik cukru chcete přidávat do červené varianty, pokud ho tam vůbec chcete dát.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment